1 May 2012

Soyamate Burger - Vegetarian

Dear Soyamate fans, here is one more interesting and tastier Soyamate recipes for you. This recipe was created by one of famous Chef from India.



Ingredients / Bahan - Bahan yang diperlukan


Enrico's Soyamate / Soyamate Enrico's                         250gms
Cornflour / Tepung Jagung                                            200gms
Meat Curry Powder / Serbuk Kari Daging                    150gms
Turmeric Powder / Serbuk Kunyit                                 10 gms 
Potatoes / Ubi Kentang                                                 300gms
Ginger / Halia                                                                50 gms
Coriander Leaf / Daun Ketumbar                                   50 gms
Big Onion / Bawang Besar                                             4 
Green Chilly / Cabai Hijau                                             2
Garlic / Bawang Putih                                                    15gms
Salt to taste / Garam secukup rasa




Method / Cara Membuat :


1. Soak Enrico's Soyamate in warm water for 20 minutes and squeeze out all water and mince in blender.- Rendam Soyamate Enrico's dalam air suam selama 20 minit kemudian perahkan keluar kesemua airnya dan kisarkannya dengan mesin pengisar.

2. Cut big onion, ginger, garlic and green chilly very finely. Chop coriander leaf finely. - Cincang bawang besar, bawang putih, halia, cabai hijau dan daun ketumbar. 

3. Boil potatoes in salt water and then peel the skin and mash the potatoes. - Didihkan ubi kentang dalam air masin kemudian kupaskan kulit dan lenyekkannya.

4. Mix the minced Soyamate with meat curry powder, turmeric powder, cornflour, mashed potato, chopped  coriander leaf, big onion, ginger, garlic and green chilly. Mix it well with required salt - Campurkan Soyamate yang telah dikisar dengan serbuk kari daging, serbuk kunyit, tepung jagung, ubi kentang yang telah dilenyek, bawang besar, daun ketumbar, bawang putih, halia, cabai hijau serta garam secukup rasa.

5. Make into balls (about 100gms each) and flatten into round flat burgers. - Gaulkan campuran tersebut hingga sebati. Kemudian uli dalam bentuk bebola ( setiap satu lebih kurang 100gram) dan tekankannya menjadi burger leper bulat. 

6. Put some oil on a platter and cook there burgers in slow heat. - Tuangkan sedikit minyak ke atas kuali leper dan masak burger - burger ini dengan api yang sederhana. 

7. When cooked, put in between sliced burger buns with sliced cucumber, tomatoes, onions rings, chilly sauce or tomato sauce for taste. - Selepas dimasak, masukkan diantara bun burger yang telah dibelah dua bersama dengan hirisan timun, tomato, bawang serta sos cili dan sos tomato.

Will make 10 burgers / Boleh buat 10 burger













2 comments:

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...
This comment has been removed by the author.
SOYA MATE said...

Dear Love2cook, you can get our SOYAMATE product at all GIANT HYPERMARKET at Klang area.

Also all retail shop will carry our SOYAMATE product.

Thank you